Wij zijn Martine en Heleen, de juffen van groep 0/1 op De Lichtwijzer.
Onze groep groeit het hele jaar door aan met kinderen die 4 jaar worden.

De groep bestaat dus uit jonge kleuters. Dat geeft ons alle ruimte om de kinderen te leren hoe het er op school aan toe gaat. We herhalen de regels en gewoonten regelmatig, waardoor het bij de kinderen gewoonte wordt.

Elke dag beginnen we met een inloop. De kinderen spelen dan een spelletje wat voor hen klaargezet is zodat iedereen rustig binnen kan komen.
Als iedereen er is gaan we in de kring. We vertellen daar wat we hebben meegemaakt, of laten iets zien wat we hebben meegenomen. Dan gaan we bidden, luisteren we naar het Bijbelverhaal en zingen christelijke liedjes.

De speelwerkmomenten staan in het teken van het thema waar we die periode over werken. Zo werkten we dit jaar in de eerste periode over de politie. Er was natuurlijk een politiebureau met een politiecel, maar we hadden ook een stoplicht en een flitspaal. Er werden veel bekeuringen uitgedeeld als je door rood of te hard reed. Ook kwam de wijkagent op bezoek om ons van alles te vertellen en te laten zien wat bij de politie hoort.

Buiten spelen doen we ook graag. Van een van de speelkarren hadden we een politieauto gemaakt en het stoplicht en de flitspaal mochten mee naar buiten.

Het tweede thema dit schooljaar was ‘ik ga naar de supermarkt’. In de huishoek werden boodschappenlijstjes geschreven en die producten konden bij de supermarkt gekocht worden. Daarna heerlijk koken en eten.

Elke week gymmen we ook een keer, en bij slecht weer vaker. Dan mogen we klimmen, klauteren, springen en met ballen gooien, en doen we een soort tikspel. We worden er altijd moe van maar zijn heel voldaan.

In de grote of kleine kring doen we vaak leuke en leerzame spelletjes. Zo leren we elke week week een vorm, kleur of cijfer. We luisteren naar muziek en oefenen mee met zingen, ritme, instrumentjes enz. Ook lezen we heel veel boekjes, meestal passend bij het thema. Tijdens die kringmomenten leren we ook naar elkaar te luisteren, te wachten op onze beurt, stil te zitten en nog veel meer dingen.

We hebben het heel gezellig in onze klas. Kom gerust een keertje kijken!

Groetjes, juf Martine en juf Heleen en groep 0/1a